TV Piraat: Nog nooit van iptv gehoord?

Als je nog nooit van IPTV hebt gehoord, is de kans groot dat je dat waarschijnlijk zult doen – of, nog beter, je gebruikt al een variant er van zonder het te weten. 
IPTV wint aan kracht en het is de hoogste tijd om in de gaten te houden hoe het het mediastream principe verandert. 

Wat is IPTV?

Zoals de naam al doet vermoeden, is IPTV tv die via internetprotocollen aan de eindgebruikers wordt geleverd. 
IPTV is een technologische upgrade van de traditionele tv-kijkervaring. Het is bedoeld voor de veeleisende consumenten: moderne tv-kijkers die op zoek zijn naar meer keuze, gemak en controle over wanneer ze de inhoud bekijken. IPTV biedt precies dat: het overbrugt de kloof tussen televisie en de kijkervaring die bekend is van streamingdiensten zoals Netflix of Hulu. 

Hoewel het enige affiniteit heeft met VOD-streamingdiensten, gaat IPTV niet zozeer over het bingen van je favoriete series, maar meer ook over het kijken naar reguliere tv-programma’s (nieuws, weer en sport) zoals vroeger – met behulp van streamingprotocollen met lage latentie.

Live IPTV

Live IPTV (ook bekend als IP simulcasting) is net als traditionele live televisie, alleen wordt het geleverd via het internetprotocol. Net als traditioneel uitgezonden tv, kunt u live-inhoud bekijken via IPTV. Live IPTV is erg populair – veel mensen kijken op deze manier naar sportevenementen van ESPN, Ziggo sport, CBS Sports HQ, Hulu Live TV en Sling TV bieden allemaal live IPTV aan. Live IPTV past zich mooi aan de gewoonten van de moderne kijker aan, zodat u onderweg naar media kunt kijken.

Behalve dat het wordt uitgezonden via internet in plaats van via traditionele tv-media, is live IPTV vrijwel hetzelfde als gewone tv.

Hoe werkt IPTV?

IPTV gebruikt Internet Protocol (IP) om televisie-inhoud naar uw eindapparaat te sturen – een computer (via een gewone webbrowser) of, voor een veel betere ervaring, een set-top box die is aangesloten op uw HDTV. 

Het begint allemaal met de satelliet

Hoewel je misschien denkt dat IPTV satellieten volledig uit de vergelijking elimineert, is het niet helemaal waar. Live-inhoud zou nog steeds worden gevoed door satellieten en lokale antennes, en vervolgens worden ontvangen door de centrale eenheid, waar het wordt gecodeerd, gecodeerd en in de vorm van een IP-stream naar de apparaten van de eindgebruikers wordt gestuurd. 

Omdat de IPTV-centrale ook Live TV Streaming Servers, Video on Demand (VOD) -servers en -platforms bedient en waar on-demand video-assets worden opgeslagen en als IP-unicast-streams worden geserveerd wanneer een gebruiker een verzoek indient. Het VOD-platform kan worden geïntegreerd met de centrale eenheid van de IPTV.

Wat zijn de verschillende soorten IPTV?

Hoewel IPTV zeker nog steeds een mooie nichemarkt is, wint het langzaamaan terrein. Diensten zoals Hulu en Netflix krijgen, naast hun oorspronkelijke programmering, licentierechten voor populaire tv-programma’s en voegen deze toe aan hun selectie. Moderne consumenten verwachten steeds vaker handige verschillende vormen van toegangsvideo op aanvraag die passen bij de tv-kijkervaring die past binnen hun hectische levensstijl.

De opkomst van verschillende smaken IPTV is een duidelijk teken dat er een markt is voor dit soort technologie.

Inhaal-tv

Catch-up TV is de meest aantrekkelijke functie van IPTV – het overbrugt in feite de kloof tussen traditionele tv en streaming VOD-services. Veel toonaangevende providers zoals FOX, CBS en NBC bieden nu apps aan die kijkers kunnen downloaden om de gemiste tv-inhoud in te halen. FOX, CBS en NBC bieden speciale IPTV-apps waarmee kijkers de shows die ze hebben gemist op live tv kunnen bekijken zonder dat ze iets hoeven op te nemen via een TiVo of een andere settopbox met opnamefunctie.

VOD

Video on demand behoeft hier waarschijnlijk geen introductie, maar het is toch het vermelden waard, aangezien het ook deel uitmaakt van de IPTV. 
Net als Netflix of Hulu wordt IPTV nu aangeboden door enkele van ’s werelds toonaangevende tv-omroepen. In het VK stelt de BBC zijn programma’s bijvoorbeeld een week lang online beschikbaar vanaf de oorspronkelijke uitzending – met behulp van een webgebaseerde streamingvideo-app genaamd BBC iPlayer (zie scherm hieronder).

VOD diensten bevatten geen commerciële advertenties.

Time shift media / tv

Time-shifted TV (ook wel inhaal-tv of time-shifted media genoemd) is iets dat u waarschijnlijk al kent. Veel netwerken stellen gebruikers nu in staat om op hun gemak de gemiste shows in te halen. 

Time-shifted TV lijkt in veel opzichten op VOD, maar wat hier anders is, is de “houdbaarheid” van inhoud die u mag bekijken – IPTV-inhoud zal uiteindelijk verdwijnen en ruimte maken voor nieuwe inhoud. Als je bijvoorbeeld de voetbalwedstrijd gisteravond hebt gemist, kun je deze streamen vanuit de speciale app, maar slechts voor een beperkte periode totdat hij weg is. Aan de andere kant legt VOD dergelijke beperkingen meestal niet op aan inhoud, tenzij we het hebben over het ‘fietsen’ van inhoud – je hebt dit waarschijnlijk eerder gezien wanneer geselecteerde films of shows verdwijnen uit je service zoals Netflix, videoland of Disney+.

Wie biedt IPTV aan?

Omdat steeds meer mensen hun kabelabonnement laten varen ten gunste van meer betaalbare en gemakkelijkere opties, zijn er veel bedrijven die IPTV-abonnementen aanbieden, die premium content beloven tegen een fractie van de kosten. Sky, Netflix, BT Sport en vele anderen bieden al een soort IPTV aan die hun traditionele tv-programma’s aanvult. Het aantal aanbieders groeit nog steeds.

Aanbieders van sportinhoud zijn de baanbrekende IPTV-aanbieders. Dit is geen verrassing, want zelfs nu streamingdiensten een steeds groter deel van de markt innemen, blijft er veel vraag naar toegang tot live sportcontent. In feite blijft dit voor veel mensen de laatste haalbare reden om hun kabel-tv-abonnementen te behouden. 

Omdat er een groeiend aantal IPTV aanbieders is, maken veel sportzenders hun aanbod toekomstbestendig door een of andere vorm van IPTV-technologie te omarmen.

Er zijn veel contentproviders die IPTV aanbieden – Epicstream, NOW TV en TVPlayer zijn voorbeelden van populaire IPTV-aanbiedingen. Er zijn ook een groot aantal onofficiële, en dat blijft groeien.

Hoe gebruik ik IPTV?

Dus IPTV klinkt als een cool idee. “Hoe meld ik me aan?” – vraagt ​​u misschien. Het is zeer waarschijnlijk dat u al alles heeft wat nodig is om aan de slag te gaan met IPTV – mogelijk gebruikt u al een versie van IPTV. 

Het enige dat je nodig hebt om aan de slag te gaan, is een internetverbinding en een laptop, maar dit klinkt niet als de best mogelijke kijkervaring. Omdat IPTV tv in de naam heeft, is het meer gericht op grotere schermen en settopboxen – apparaten met internettoegang die zijn aangesloten op uw tv die verbinding maken met internet en het signaal decoderen voordat de inhoud wordt weergegeven op de breedbeeld-tv in uw woonkamer . 

Er zijn een aantal manieren om IPTV-inhoud te bekijken.

Settopboxen

STB’s zijn er in verschillende soorten en maten, maar het kernidee blijft hetzelfde. De rol van het eindapparaat is om gegevenspakketten te ontvangen, deze te decoderen, ze weer om te zetten in videoformaten (bijv. MPEG2, MPEG4) en vervolgens de inhoud naar de aangesloten tv te sturen. 

Bekijk hier het aanbod plug and play settopboxen

HDMI-dongles 

Een HDMI-dongle is een compacter alternatief voor een settopbox. Het is een klein apparaatje dat je rechtstreeks in je HDMI-poort steekt en een USB-poort voor stroomvoorziening. Dongles maken verbinding met de wifi van uw huis en streamen tv-programma’s, films en muziek rechtstreeks. Sommige dongles zijn volledig zelfvoorzienend: Roku en Amazon Fire werken op deze manier zonder hulp van een computer of mobiel apparaat. 

De Chromecast van Google is een beetje anders: over het algemeen krijg je hem aan de gang met je computer, tablet of smartphone (die in feite een afstandsbediening wordt), waarna hij je film of tv-programma rechtstreeks van internet streamt.

Slimme IPTV

Smart IPTV is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om uw IPTV-streams af te spelen. De app is compatibel met veel apparaten zoals Android TV, Amazon Fire TV, LG Smart TV’s, Samsung Smart TV’s en MAG-apparaten. Smart IPTV is een IPTV-speler met een elektronische programmagids) waarmee u gemakkelijk toegang krijgt tot de kanalen die u wilt. 

Omdat de app niet out-of-the-box kanalen bevat, moet het zenderaanbod apart worden toegevoegd en betaald. 

Conclusie

Technisch gezien lijkt IPTV een langverwachte update van tv-uitzendingen, en een die de televisie waarschijnlijk zal redden van de vergetelheid. Het voegt vrijheid toe aan het decennia-oude concept van televisie doordat u tv-inhoud niet alleen op uw tv kunt bekijken, maar ook op uw smartphone, pc en tablet.

De komende jaren zal IPTV marktaandeel blijven winnen. Hoewel deze groei grotendeels ten koste gaat van aanbieders van kabeltelevisie, heeft het niet zozeer invloed op satelliettelevisie – IPTV-platforms zijn doorgaans nog steeds afhankelijk van de satelliet als toevoerkanalen naar de koppen voor distributie via de terrestrische vaste breedbandinfrastructuur.

%d bloggers liken dit: